Burger med en chance for hagl

En mand klandrede kvinder for ikke at kunne spise en burger ordentligt.
Og så var det de fire bryster ude i fryseren begyndte at råbe op. Burger!

02_12_2012_sne_4Så med en ovn der var godt oppe i temperatur efter en omgang rugbrød passede det lige med at brugerbollerne kunne følge trop ind i det gasblå flammehav.
At have en gasovn giver visse udfordringer såsom end særdeles heftig bundvarme og ingen topvarme = brune brød i bunden og blege på toppen – hvis nogen har et par tips til hvordan man tryller så står jeg gerne her og tager imod.
Indtil videre vender jeg brødet rundt – så bliver det lidt fladt men i det mindste sprødt på både top og bund.
Jeg kan varmt anbefale ølandshvedemel til at bage burgerboller med, saftig, rødlige og masser as rosende ord følger trop med denne ingrediens.
Temaet for dagens burgerbatch er ”vild”. For de fire forfrosne bryster er nemlig afhoppere fra et par ”vilde” fasaner og derfor står der også en fin lille advarsel om en chance for hagl.
En opskrift af Christian Puglisi havde et par uger inden fået mig til at gå i gang med en kvædekompot
Kompotten har så stået på et køkkenbordshjørne for at trække og se særdeles appetitlig ud.
Den for mig ellers så hæslige selleriklump der var i posen fra Fødevarefælleskabet havde længe ligget lugtende og gloet olmt på mig (bl.a. havde et par æbler havde ligget lidt for tæt på og fået en umiskendelig sellerismag lidt som waldorfsalat hvor jeg kun plejer at hapse vindruerne). Et tip om at en sennepsdressing har magi der kan gøre klumpen spiselig måtte afprøves og blev til en slags coleslaw inspireret råkost med gulerødder.
Så var der svampene der blev strøet ud over en glohed pande og udsat for en lille sort regnbyge af balsamico.
Æble, salat og agurk var de sidste detaljer der listede sig ind i kompositionen og aftenens ret er Burger med fasan, kvædekompot og balsamicostegte svampe (se opskirft nederst). Ikke dårligt på en tiltagende kold decembernat.

02_12_2012_sne_5I anledningen af den internationale aids dag var Københavns rådhus badet i rødt lys. Et privat firma havde postet 25.000 kr i for at realisere dette. Mange andre steder i verden blev centrale bygninger ligeledes lyst op i rødt.

02_12_2012_sne_3Streetheart lavede sidste år en streetart julekalender hvor der hver dag åbnes for et nyt piece rundt om i København. I år vil jeg ud og se så mange som muligt og dette er låge nr. 2 ved Christianhavns kanal.

02_12_2012_sneSne opfordrer bare til leg og drillerier, Kælkebakker havde allerede fået slidt denne vinters første lag sne af så de igen fremstod grønne. Et kærestepar løb rundt på en plæne og skiftede til at kanonere hvide bolde efter i hinanden. Senere så jeg en helt familie hvor moderen fik ramt faderen lidt for godt. Så hun fik sig en vasker mens hun triumferende hylede af grin.

02_12_2012_sne_2Ja måske er det bare mig der får et hjernekoks når jeg ser Zebraer i sne, men så giver camouflagen mere mening når flokken ikke er stører.

Burgerboller
5 dl koldt vand
25 g gær
200 g fuldkorns hvedemel
700 g ølandshvedemel
15 g salt
50 g blød margarine

Rør gæret ud i vandet og tilsæt så alt undtagen margarinen. Rør godt rundt og ælt så den bløde margarine ind i dejen. Ælt 8 minutter til dejen bliver smidig og lækker.
Lad den hæve lunt en time.

Form til boller – 12 stk. kan der godt komme ud af det.
Vil du have sesamfrø på så pensel med æg, så falder ikke så nemt af ellers er vand fint.
Bages ved 220C i 12-14 minutter
Køles af på en bagerist.
Selleri-gulerod råkost
½ selleriknold, groft revet
4-5 gulerødder, groft revet
1 spsk Dijonsennep
2 spsk fromaige frais
Smag til med sukker, æbleeddike, salt og peber

Kvædekompot
200 g kvæde i tern
1 dl rødvin – jeg sprang dette over
saft af en halv citron
25 g sukker
3 dl g vand (ca. 3 dl)

Ned i en gryde med hele baduljen og så skal der koges i en time, muligvis længere til kvæderene er blevet bløde og konsistensen ikke er for flydende.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s