Glider ned langs hækken i en farve eksplosion

Iklædt beskyttelsesbriller og armeret med tændstikker tramper de på hyl og tænder op for meterhøje kaskader. Jo nytåret har for længst meldt sin entré.
Så pøser vi på med pænt tøj, fester, alkohol, dronning og rådhusur. Og selvfølgelig kransekage!
Jeg har i de sidste år fået fast bestilling på kransekage til mit nytårsslæng – mennesker jeg kun så denne ene aften på hele året. Hyggeligt bestemt og en smule finurligt.
31_12_2012_nyt_1Det startede alt sammen med denne kransekageversion af klodsmajor – komplet med terning og farvede brikker!
Næste års projekt blev ikke helt så vellykket – ideen var velsagtens ikke så god.
Og sidste år var smagen så afgjort den bedste da jeg havde tilsat frisk revet ingefær. Men udtrykket i form af guld og sølv mønter var ikke skarpt nok.
I år er mit nytårsslæng spredt for alle vinde – par aftener og hvad der nu ellers må have trukket det fra hinanden efterlod mig som en fri fugl.
Heldigvis har nystartet familie hevet mig med ombord hos dem. Og kransekagen er endnu engang blevet min entré billet.
Jeg havde drømt om at lave en kinesisk drage, som jeg havde bildt mig selv ind at have set i bagerforretningen i filmen Otto er et næsehorn. Men et gensyn med filmen viste ingen drage.. Og da den alligevel kræver rigeligt med marcipan er det velsagtens lige voldsomt nok til den lille flok vi bliver.
31_12_2012_nyt_4Så det bliver 20 ord der forhåbentligt gør at vi kan efterlade 2012 med en god smag i munden med håb om et godt nyt år.
Opskriften jeg går ud fra afslører sit ophav i form af brugen af æblecider i glasuren – for hvem er mere glad for denne eddike end alle andre – Claus Meyer.

Kransekage
500 g Marcipan
200 g rørsukker
½ dl æggehvide

Glasur
1 pasteuriseret æggehvide
2 dråber æblecidereddike
flormelis

Ekstra:
Chokolade
Mynteblade
Pistacie
Ingefær

Det hele æltes godt sammen til en homogen masse og sættes på køl (gerne natten over).
31_12_2012_nyt_2Så vejer man stykker af ca 35 g af – brug evt. en tegning under bagepapiret til at sikre at formen bliver ens. Kransekagen vil dog flyde lidt ud under bagning – marcipan med et højt indhold af abrikoskerner skulle efter sigende mindske udflydningen, men har dog ikke helt følt behovet. Så jeg bruger bare ren rå marcipan med 60% mandler til min.
Bages så i 10 min 190 grader (varmluft) – læg gerne bagepladen dobbelt for at forhindre at stykkerne brænder på i bunden.
Når de er lysebrune på toppen tages de ud og køles af på en rist.
Da jeg har en gasovn er jeg noget handicappet når det gælder bagning så jeg bagte på trin 5 og måtte undervejs vende stykkerne om for at de også blev brune på toppen.

Nu kan du så lave glasuren og få endelig pisket lidt luft ind i den for at sikre et den bliver flot lys.
Den skal være rimelig fast når man skal skrive med den ellers flyder den for meget ud og gør teksten uklar.

De afkølede kransekagestykker dyppes i chokolade (smelt chokoladen i en skål over et vandbad – hold 1/3 af chokoladen tilbage til det i skålen er smeltet, tag skålen af varmen og kom den sidste chokolade i) og afkøles til chokoladen er stivnet.
Så kan du tage en tyl og gå i gang med at skrive løs. Brug pastafarve i glasuren hvis du ønsker at være lidt mere festlig.
31_12_2012_nyt_3Dette var de rester der var tilbage – mon man kan spå noget ud af det?
Godt nytår.

Reklamer

2 thoughts on “Glider ned langs hækken i en farve eksplosion

    • Og mange tak for de rosende ord. Har haft en helt utrolig god dag og med din (den første) kommentar på bloggen har dagen jo fået kronen på værket.
      Håber fortsat at kunne underholde med kreativt ordvalg og finurligheder.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s